•Wordt Herentals de Slimste Gemeente van Vlaanderen?•Nieuwe laanbomen voor Oude Dreef•Bloembakken worden zitbanken•Vrijwilligers verdienen een bloemetje•Nieuwe verkeerscirculatie aan het Helicopterpleintje•Chiro Morkhoven bestaat vijftig jaar•...

Wordt Herentals de Slimste Gemeente van Vlaanderen?
In het voorjaar van 2013 gaat Woestijnvis op zoek naar De Slimste Gemeente van Vlaanderen. Alle Vlaamse gemeenten zijn uitgenodigd om het in een quiz tegen elkaar op te nemen. De eerste selectie vindt plaats op 1 december 2012. Uit deze preselectie worden de tachtig beste ploegen geselecteerd, die mogen deelnemen aan de opnames van het tv-programma, begin 2013. Deze quizploeg bestaat uit twee kandidaten: een man en een vrouw, beide inwoner van de gemeente die ze vertegenwoordigen.
 
Het stadsbestuur gaat op zoek naar kandidaten voor de Herentalse quizploeg. De selectie van deze Herentalse quizploeg vindt plaats op zondag 28 oktober, van 19 tot 22 uur, in de foyer van cc ’t Schaliken. Iedereen is welkom, maar geïnteresseerden moeten zich wel kunnen vrijmaken voor de preselecties en vier opnamedagen van de quiz. De selectiequiz is individueel te beantwoorden. Er worden dus geen ploegen getest, enkel individuele quizkandidaten. Inschrijven voor de selectiequiz is niet nodig. Iedereen is welkom. De beste man en de beste vrouw vormen de Herentalse quizploeg. Als de Herentalse quizploeg de selectieronde in december overleeft, zal ze tijdens de opnames versterkt worden door de burgemeester van de stad.
 
Nieuwe laanbomen voor Oude Dreef
In de verkavelingvoorwaarden staat dat in de Oude Dreef langs weerszijden inheemse laanbomen moeten aangeplant. De verkavelaar betaalde de stad hiervoor destijds 13.000 euro. De inplantingen zouden pas gebeuren als alle kavels bebouwd waren. Bijna alle kavels zijn ondertussen bebouwd. Voor de laatste twee kavels zijn op dit moment nog geen bouwplannen. Op vraag van de buurtbewoners start de stad daarom met de inplanting van zeventien nieuwe laanbomen. Het gaat om de Spaanse aak. Deze plant is niet gevoelig voor bladluis en geeft weinig groenafval. De Spaanse aak is een inheemse boom en heeft een grote waarde voor bijen.
 
Bloembakken worden zitbanken
Aan het administratief centrum aan de ingang betonnen bloembakken. Deze bloembakken hebben op het moment echter weinig waarde. Er staan geen bloemen of planten in en er ligt regelmatig afval in. Het stadsbestuur gaat deze bloembakken dichtmaken met een duurzame harde houtsoort. Hierdoor veranderen de bloembakken in lange, brede zitbanken. De constructie van de banken gebeurt door de uitvoeringsdiensten van de stad.
 
Vrijwilligers verdienen een bloemetje
De dienst preventie van de stad werkt voor twee projecten samen met vrijwilligers. De buurtvrijwilligers onderhouden de openbare ruimte en vrijwillige wandelaars begeleiden de gezondheidswandelingen. Voor deze inzet wil de dienst preventie de vrijwilligers in de bloemetjes te zetten. Dit gebeurt elke twee jaar met een brunch. De brunch vindt plaats op zondag 30 september om 9.30 uur in de tuinzaal van ’t Hof.
 
Nieuwe verkeerscirculatie aan het Helicopterpleintje
Sinds begin augustus is een aannemer bezig met de vernieuwing van het helicopterpleintje. Met deze vernieuwing past de stad ook de verkeerscirculatie ter plaatse aan. Zo zal de bestaande fietssuggestiestrook een volwaardig fietspad worden. Doordat er aan de begin- en einduren van de school veel auto’s parkeren op de fietssuggestiestrook, moesten fietsers echter toch nog op de rijbaan rijden. Daarom is het veiliger om een volwaardig fietspad in twee richtingen in te voeren. Naast het fietspad komt een volle witte lijn worden waardoor er niet meer mag worden geparkeerd op het fietspad. Dit moet de verkeersstroom aan het begin en einde van scholen vlotter en veiliger doen voor verlopen. Automobilisten worden door de nieuwe aanleg duidelijk in de juiste richting gestuurd, zodat er voor hen ook minder misverstanden mogelijk zijn.
 
Chiro Morkhoven bestaat vijftig jaar
Het stadsbestuur ondersteunt het vijftigjarige bestaan van de Chiro Morkhoven. Dit gebeurt via het subsidiereglement voor jubilerende verenigingen. De Chiro Morkhoven voldoet aan de voorwaarden van dit reglement. De vereniging is langer dan drie jaar aangesloten bij de Herentalse jeugdraad en werd in 1962 gesticht. Een vereniging die 50 jaar bestaat ontvangt een subsidie van 1250 euro. Dat bedrag krijgt de Chiro Morkhoven dus ook.
 
Scoutsfeesten
Van vrijdag 14 september tot en met zondag 16 september organiseert scoutsgroep 1ste Kempen hun jaarlijkse scoutsfeesten. Hierdoor is er geen doorgaand verkeer mogelijk in de Augustijnenlaan, tussen Vinkenslag en Zwanenberg in de rijrichting van de Ringlaan, en dit van vrijdag 14 september om 15 uur tot en met zondag 16 september om 3 uur. Er is een lokale wegomleiding. Hulpdiensten krijgen doorgang.